Przepis: Sałatka grecka z mixem zbóż

Informacje

dla 4 osób

20 minut

Składniki

4 łyżki oliwy extra vergine
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1/2 główki sałaty lodowej
2 dojrzałe pomidory
2 ogórki gruntowe
1 czerwona cebula
listki z pęczka bazylii
1/2 szklanki oliwek
200 g sera feta
mix zbóż jęczmień jagły
sól morska

Sposób wykonania

Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę pokroić na kawałki, oprószyć delikatnie solą morską. Przełożyć do salaterki. Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię i oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta, polać oliwą wymieszaną z oregano. Sałatkę posypać mixem zbóż: jęczmień, jagły, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.

Zobacz także