Przepis: Przekładaniec bez pieczenia z mixem zbóż

Informacje

dla 4 osób

30 minut + czas chłodzenia w lodówce

Składniki

1 opakowanie krakersów
150 g mix zbóż ekspandowanych jęczmień i jagły
2-3 łyżki cukru
10 dkg masła
2 łyżki kakao
60 ml śmietanki 30%
puszka masy kajmakowej

Sposób wykonania

Masło, miód, śmietankę i kakao przełożyć do garnka i gotować mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Zdjąć z ognia. Dodać mix zbóż (około 1 szklankę zostawić do posypania wierzchu) dokładnie wymieszać. Dno foremki wyłożyć krakersami, na krakersy wyłożyć masę i rozsmarować. Następnie ułożyć warstwę krakersów, na krakersy wyłożyć masę kajmakową i posypać pozostałym mixem zbóż. Delikatnie przycisnąć dłonią masę kajmakową.Odstawić do lodówki na kilka godzin. Przepis przygotowała Pani Bożena Pieślak, www.mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com

Zobacz także