Informacje
Składniki
1 bakłażan
1 szklanka kaszy kuskus
1 papryka czerwona
1 marchew
1 cebula
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz, curry, kurkuma
Oliwa z oliwek
2 łyżki mixu zbóż jęczmień, jagły
Sposób wykonania
Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Posypać solą i odstawić na 20 minut. Zetrzeć nadmiar soli z bakłażana. Kuskus przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, startą marchew i miąższ wydrążony z bakłażana. Smażyć kilka minut. Następnie dodać kuskus oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą.
Bakłażana włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej oliwą. Napełnić farszem i podlać odrobiną wody. Tak przygotowanego bakłażana piec w nagrzanym do 190 st.C piekarniku około 25-35 minut. Podawać go posypanego pietruszką i mixem zbóż.