Przepis: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Informacje

dla 4 osób

40 minut.

Składniki

2 filety z kurczaka
3 nieduże papryki w różnych kolorach
pół cebuli
kilka plastrów ananasa z puszki
kilka łyżek soku z ananasa z puszki
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka octu ryżowego lub winnego
mały kawałek korzenia imbiru (1-2 cm)
sól warzona jodowana o`Sole
słodka papryka
oliwa lub olej do smażenia
łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Sposób wykonania

Filety z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i lekko podsmażamy, dodajemy posiekaną paprykę i cebulę. Wszystko smażymy przez chwilę, zdejmujemy z patelni. Na czystej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy sok z ananasa i przecier pomidorowy, gotujemy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy wcześniej podsmażone składniki i pokrojonego ananasa. Doprawiamy solą, słodką papryką, octem i drobno star- tym imbirem. Dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić mąką. Danie podajemy na białym ryżu.

Zobacz także