Przepis: Krem z brokułów z mixem zbóż

Informacje

dla 4 osób

około 30 minut

Składniki

0,5 l bulionu warzywnego,
3 kg brokułów (różyczek),
2 średnie ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
1 łyżka oleju z pestek dynii,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
garść mixu zbóż jęczmień jagła Cenos,
3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona) do przybrania.

Sposób wykonania

Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać oraz pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło z olejem. Podsmażyć cebulę i dodać czosnek. Brokuły zblanszować i przełożyć na patelnię. Smażyć około 3-4 minut. W garnku podgrzać bulion warzywny, dodać ziemniaki. Ugotować do całkowitej miękkości. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem według uznania. Dodać do garnka zawartość patelni. Całość zmiksować na gładki krem. Zupę przelać do miseczek. Udekorować pokrojonymi w drobną kostkę paprykami. Posypać mixem zbóż według uznania.

Zobacz także