Przepis: Kasza bez gotowania z warzywnym ragout

Informacje

dla 2 osób

około 35 minut

Składniki

100 g kaszy żytniej,
250 ml bulionu warzywnego,
2-3 łodygi selera,
1 puszka pomidorów,
1 marchew,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki ciecierzycy z puszki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki kuminu,
oliwa,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.

Sposób wykonania

Kaszę zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy pod przykryciem na około 12 minut. W międzyczasie na odrobinie oleju podsmażamy pokrojone łodygi selera, marchew pokrojoną w plastry, posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy pomidory oraz ciecierzycę i gotujemy całość 3-4 minuty na średnim ogniu. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Ragout podajemy z kaszą i sporą ilością posiekanej natki pietruszki.

Zobacz także