Przepis: Dorsz otulony mixem zbóż

Informacje

dla 2 osób

25 minut

Składniki

2 polędwice z dorsza
4 łyżki mix zbóż ekspandowanych (gryka, jagły + burak),
1 białko z jajka o rozmiarze S,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
16 truskawek,
1 łyżka miodu,
1 łyżka masła,
1 łyżka octu jabłkowego,
1 łyżka oleju roślinnego,
sól,
świeżo mielony pieprz,
szczypta chilli,
grecka bazylia do dekoracji

Sposób wykonania

Polędwice z dorsza dokładnie umyć, osuszyć, a następnie natrzeć olejem, solą i pieprzem. Mix zbóż połączyć z białkiem, musztardą oraz odrobiną soli, a następnie ułożyć panierkę na rybie. Tak przygotowanego dorsza piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Na rozgrzaną patelnię wrzucić miód, po chwili masło, truskawki i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż sos się zredukuje. Następnie dodać chilli, sól i pieprz do smaku. Na talerz wyłożyć gorący sos truskawkowy, a na nim upieczonego dorsza. Całość udekorować listkami greckiej bazylii. Przepis przygotowała Pani Justyna Kopka, www.justasalad.pl/

Zobacz także