Przepis: Ciasteczka z mixem zbóż

Informacje

dla 4 osób

około 30 minut + czas chłodzenia w lodówce

Składniki

40 dag migdałów,
75 dag suszonych daktyli,
40 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych,
40 dag płatków owsianych pełnoziarnistych,
60 g żurawiny,
30 g mixu zbóż jęczmień, jagły,
25 g sezamu,
25 g pestek dyni,
75 g masła,
110 g miodu,
orzechy nerkowca do ozdoby.

Sposób wykonania

Migdały podprażyć i posiekać. Pokroić daktyle i żurawinę. Dodać płatki, sezam i pestki dyni. Całość delikatnie uprażyć. W garnku rozpuścić masło i miód. Połączyć suche składniki z płynnymi. Masę wyłożyć na formę i posypać mixem zbóż. Włożyć do lodówki na 2 h. Kroić w kwadraty lub wyciąć koła za pomocą foremki. Podawać z orzechem nerkowca na górze.

Zobacz także